Vasthouden aan en stellen van grenzen is liefde

inzicht Aug 28, 2017

Wanneer je codependente gedragingen hebt, kan het zijn dat je uit 'liefde' graag wil dat de ander zich geen seconde vervelend hoeft te voelen. In het ergste geval los je de problemen voor de ander op, zonder dat deze hierom heeft gevraagd, of erger nog, de problemen nog niet eens heeft ervaren.

Gezonde grenzen stellen betekent dat je voor jezelf en je normen en waarden moet opkomen. Voor zowel jezelf als je partner. Blijf bij je normen en waarden, en ga consequenties niet uit de weg.

Dit betekent dat je begrijpt dat je niet verantwoordelijk bent voor het geluk van je partner, en zij niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Je hebt geen recht om bepaalde acties van hen te verwachten of eisen. En vice-versa.

Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen problemen, en jij voor de jouwe.

Je realiseert je dat vaak het meest liefdevolle en compassie-volle dat je kan doen voor een geliefde, is ze zelf de problemen waar ze mee kampen op te laten lossen.

Het doel van je relatie is niet dat al je problemen in je leven door je geliefde worden opgelost, en andersom ook niet. Jij hoeft de problemen van je partner niet op te lossen.

Het doel van een relatie is dat twee individuen elkaar onvoorwaardelijk steunen terwijl ze hun eigen problemen zelf oplossen. Steunen is hier het sleutelwoord.