Perfectie bestaat niet

inzicht Sep 20, 2017

Één van de dingen die de meeste codependenten vaak hebben, is de drang naar perfectie. En dat kan zich dan weer uiten in controlerend, manipulatief gedrag wanneer het op anderen aankomt. Andersom kan het er ook voor zorgen dat de codependent, die toch regelmatig vecht tegen een lage eigenwaarde (ook dit komt vaak voor bij codependenten) zichzelf saboteert met het streven naar perfectie van zijn/haar eigen handelingen met als einddoel het krijgen van validatie en daarmee eigenwaarde door anderen.

Het zijn vicieuze cirkels die veel kapot kunnen maken.

Deze comic gaf mij vandaag even de dosis die ik nodig had om wat meer richting onverschilligheid te gaan. Sommige dingen zijn gewoon goed genoeg zoals ze zijn, en wanneer het werk betreft bijvoorbeeld: Als het niet goed genoeg is, hoor je het wel.

Ik stond op het punt om feedback over een creatie te vragen, waar ik eigenlijk gewoon volgens specificaties heb opgeleverd. Dus gewoon implementeren en niet mekkeren. Het werkt, het is volgens specificaties. Hup, 80-20 pareto principe. Klaar. Gelukkig gebeurde dit alles binnen een seconde of twee in mijn hoofd en heb ik nu al meer tijd in deze blogpost gestopt dan überhaupt het dilemma van vragen om feedback zelf. Het was ook niet echt een heel belangrijk, groots project. In het laatste geval raad ik toch aan om ergens om feedback te vragen haha, maar dan wel met het doel om het projectresultaat te verbeteren, niet om feedback die je eigenwaarde valideert.

Perfectie bestaat niet