Nieuw jaar, nieuw begin?

inzicht Jan 11, 2019

Ik heb het meestal, of eigenlijk nooit zo op al die dingen die in het nieuwe jaar moeten gaan veranderen. Mark Manson schreef er een tijd geleden al een mooi bericht over. En onderbewust, en nu dus ook bewust tegenwoordig, deed ik dit altijd al. Ik vond het zo arbitrair om op een gezet moment te besluiten dat je dan toch echt maar eens iets moest gaan veranderen.

Want wat besluit je dan vaak?

  • Ik ga 20 kilo afvallen.
  • Ik wordt miljonair
  • Ik vind de liefde van mijn leven
gray scale photo of man sitting on bench press
Foto door Jesper Aggergaard / Unsplash

En nog meer van dat soort doelen. Niks mis mee, maar het probleem zit em in het volgende:

Je laat het afhangen van een moment en hangt er een bepaalde symboliek aan vast.

Als je iets wil veranderen, dan maakt het moment niet uit. Dan kies je er 1 en doe je het gewoon. Door dat op nieuwjaarsdag in te laten gaan, blijft het zo'n idealistisch, dromerig voornemen. Maakt het al direct niet echt concreet.

En dan het doel. Vaak de lat op net zo'n idealistische manier te hoog gelegd. Daarnaast is het een doel. Leuk... hoe ga je het behalen dan?

Je meldt je aan voor dat veel te dure sportschool lidmaatschap en hebt al na 3 dagen spijt omdat je op een gegeven moment geen zelf-discipline meer hebt. En dat is logisch, want zelf-discipline heeft een maximale limiet. Onze hersenen zijn gewoon zo dat we altijd de weg van de minste weerstand en het snelste plezier zoeken.

En dat is met zo'n doel, wat gewoon een lange termijn volhardendheid van je vergt, niet realistisch. Dat weet ons onderbewustzijn ook wel, en misschien zelfs ons bewuste ik ook nog wel. Waarom leg je dan de lat dan toch weer te hoog? Omdat je dromerig achter dat idee aan zwabbert. Je grond jezelf niet op dat moment, en voor je het weet heb je dus een jaarabonnement bij de sportschool, waar je jezelf met moeite een paar keer per week naartoe sleept, en na een week of twee alweer hebt opgegeven.

Waarom werkt dit soort dingen niet?

Omdat je een doel stelt. Maar je moet gewoon investeren in jezelf. Niet, ik ga 20 kg afvallen komend jaar. Nee, Ik ga komend halfjaar 2 keer per week naar de sportschool, zodat ik wat fitter en sterker wordt, en het 2e halfjaar ga ik 3 keer per week naar de sportschool (want ik heb al geïnvesteerd in mijn kracht en uithoudingsvermogen het eerste half jaar, dus lukt dit misschien ook wel).

Voor je het weet heb je gewoon plezier en ben je gewoon bezig met jezelf verbeteren, en kan je vervolgens weer in jezelf investeren en langzaam groeien. Voor je het weet is die 20 kg ook kwijt.

Investeer in je kennis en kunde. Investeer in je gezondheid. Dan komen de doelen vanzelf wel. Focus op je persoonlijke groei, en minder op je einddoel. Alles wat je behaald/leert/binnen harkt, kan je opnieuw weer investeren in jezelf om de volgende orde van grootte te behalen.

Verdien 100,- met je huidige vaardigheden. Investeer die 100,- in een cursus en leer nieuwe vaardigheden. Verdien 1000,- met die vaardigheden, en investeer die 1000,- in een opleiding. Verdien 10.000,- met de skills uit die opleiding, investeer de 10.000,- weer, etc.

brown shovel and two rakes on brown wooden surface
Foto door Nastya Kvokka / Unsplash - Als we het dan toch over gereedschap en investeringen en binnen harken hebben 🤑😎👌

Wat gebeurt er meestal met mensen die een doel stellen? Die stellen dat ze 10.000,- gaan verdienen, en sloven zichzelf helemaal krom op het niveau van 100,- en werken langzaam naar die 10.000,-. Het doel van 100.000,- komt langzaam dichterbij, maar is nog wel ver weg. Pfff, zelf-discipline ebt weg. Okay, ik beloon mezelf voor mijn harde werk naar die 10.000,-. Ik koop een dikke 60 inch OLED TV en heb wel wat ontspanning verdient.

Vergeet het maar met die 100.000,-. Eer dat je er bent, heb je het uitgegeven aan vermaak en andersoortige spullen die je niet laten groeien als persoon.

Weet je, dit laatste doe ik ook. Ik heb de afgelopen 3 tot 4 jaar niets in mezelf geïnvesteerd en ben dan ook niet echt gegroeid op het gebied van gezondheid of financiën. Het bood mij wel stabiliteit en afleiding, wat hard nodig was en is in mijn situatie.

Misschien is er binnenkort ergens een moment dat ik voel en weet dat ik een verandering ga maken in mijn levensstijl of wat dan ook. Misschien moet ik maar eens echt gaan bloggen, over iets waar ik veel over kan en wil schrijven. Dit is te persoonlijk om financieel gezien mee te groeien. Maar het is wel een geweldige investering in mijn mentale gezondheid.

Proost 🍻