Mijn gedrag voor, tijdens en na de mediation sessie

surveys Jul 5, 2017

Gisteren hadden wij een afspraak om een aantal financiële zaken door te nemen i.v.m. onze aankomende scheiding. We hebben al stappen gezet voorafgaand aan de sessie, en dit is al iets langer gaande. Ook kwamen zaken als het ouderschapsplan aan bod en ik heb mijzelf wat testjes laten doen, voorafgaand en na deze sessie.

Daar kwamen wel wat interessante dingen uit. Zo was ik behoorlijk angstig/ontwijkend vlak voor de sessie, wat op zich wel mijn emotionele staat verklaard. Het gekke is dat ik vanochtend de test nog een keer heb gedaan, om eens te zien hoe ik er nu in sta, en of ik het kan verklaren.

Voor de mediation sessie

test uitslag hechtingsstijl voor mediation

Opvallend is dat ik naast mijn vrouw ook meer angstig was richting anderen. Waarschijnlijk omdat ik misschien bezig was met denken wat anderen van mij vinden nu ik zenuwen heb voorafgaand aan de mediation sessie. Dat dit mee gaat in het effect en de emoties richting mijn vrouw.

Tja, zenuwen voor deze mediation sessie. Is er nog gunning vanuit haar naar mij? Gaan we er uit komen zonder dat ik idiote offers zou geneigd zijn te maken? Speelt dat codependente gedrag dadelijk weer een rol? Misschien heeft mijn bewustzijn wel geholpen, want ik heb het idee dat de sessie een goede sessie is geweest.

Na de mediation sessie

Ik heb niet de kans gehad direct na de sessie nog een keer de test te doen, maar heb deze wel vandaag gemaakt. Interessant resultaat vind ik zelf:

test uitslag hechtingsstijl na mediation

Mijn angstige hechting richting mijn vrouw is gewoon weer binnen het 'veilige'. Het zit wel aan de andere kant van ultiem en echt veilig, maar het is wel voor het eerst sinds ik deze testjes doe (een week of twee), dat dit gebeurd is.

Ik ben iets meer ontwijkend richting andere mensen, en ook mijn ouders zitten weer vast op hun plekje, waar ik niet altijd alles mee wil delen. 0,0 angstige hechting in ieder geval.

Voor mij bevestigt dit resultaat wel mijn emotionele staat in de afgelopen 24 uur, en dan bedoel ik voornamelijk dat mijn gevoel over mijn emoties (ja ja haha, meta-emoties) lijkt te kloppen met het totaalbeeld wat uit de tests is gekomen.

Nu moet ik zeggen dat het op zichzelf wel praten in je eigen straatje is, maar toch geeft een totaalbeeld meer inzicht waar ik nu zit op het spectrum, en hoe de personen zich tot elkaar verhouden. Dat is iets wat ik zelf moeilijk weet te visualiseren zoals in dit plaatje.

Tijd voor een periode van wat meer stabiliteit en veilige hechtingen.

Nu is het tijd om weer aan mijn algehele welbevinden te werken. Die heeft een kleine dip genomen, maar is op zich ook wel logisch, als je gaat scheiden van de liefde van je leven.

Opvallend

Iets wat mij eigenlijk nu net opvalt, terwijl ik nog even lees wat ik gisteren allemaal dacht te voelen en te kunnen verklaren, is dat ik mij zojuist realiseer dat ik mijzelf misschien wel onderbewust heb beïnvloed qua hechting richting andere personen.

En misschien ook wel over mijn gevoel richting mijn vrouw. Alhoewel dat laatste denk ik voortkomt uit de bevestiging dat wij allebei nog steeds amicaal uit elkaar willen gaan voor de kinderen en elkaar dingen kunnen gunnen.

Voor wat betreft de mogelijke onderbewuste zelf-beïnvloeding, ik stel namelijk in mijn vorige blogpost:

Algemeen is voornamelijk iets wat ik altijd al een beetje doe. Lichtelijk angstig, net over het midden. Ik ben gewoon meer dan gemiddeld bezig met de mensen om mij heen. Ik zou dat minder mogen doen en wat meer gereserveerd zijn tegen de meesten.

En wat zegt mijn resultaat over anderen/algemeen? Dat ik gereserveerder ben omdat de score voor ontwijken iets hoger is, maar wel veilig nog steeds, en mijn angstigheid is weer helemaal normaal voor wat betreft andere personen. Zou dat door bovenstaande conclusie kunnen komen? Ik heb mijn gevoel een richting gegeven, maar sterker nog, ik heb mijn gevoel onderbewust een richting gegeven!

Hoe ik dat nu even binnen laat komen weet ik nog niet, want je eigen gevoel richting kunnen geven is natuurlijk 1 van de eerste stappen om van die codependentie af te komen, en bewustzijn van het feit dat ik mijn eigen gevoel manipuleer is natuurlijk tweeledig. Het kan goed voor mij zijn, maar het kan dus ook zo zijn dat ik mijn gevoel mijn gedachten kan laten bepalen/beïnvloeden. Eigenlijk is het dus een wisselwerking tussen twee dingen: rationaliteit en emotie. Pfoe. Ja, dat wist ik eigenlijk wel al, maar dat de twee zo los van elkaar zouden kunnen staan, en toch een verbondenheid kunnen hebben, is een mooie realisatie.

Alsof er een tweestrijd intern plaatsvindt. Rationeel vermogen versus emotioneel vermogen. Nu samen een compromis vinden. 2 winnaars zien te maken.