Informatie over Codependentie

Er zijn verschillende uitstekende websites over die zich volledig op codependentie, ook wel codependency, hebben gericht. Ook zijn er her en der uitstekende artikelen over te lezen, die je aardig wat inzichten en duidelijkheid kunnen geven. Die je van die 'a-ha!' momenten geven.

Hieronder volgen een aantal bronnen waar ik nuttige informatie, hulp, en herkenning heb gevonden:

 • Codependency op wikipedia | Wat is codependency eigenlijk? Het is geen DSM V diagnose, hoewel er overeenkomsten bestaan met afhankelijke persoonlijkheidsstoornis en andere stoornissen in groep C.

 • JoinTheLove.org | Stichting die zich ten doel stelt om informatie beschikbaar te stellen aan voornamelijk jongeren, zodat deze leren wat gezonde relaties zijn en hoe ze deze kunnen vormen en houden. De link gaat direct naar een artikel van ze over 10 tekenen dat je een gezonde relatie hebt. Ik ging door de lijst en merkte dat ik mijn ex-vrouw haar 'Independence' ontnam in mijn wensen, tot een bepaalde hoogte. Maar wat zij mij allemaal ontnam in de loop van de jaren was nog een grotere ogen-opener. Alle overige punten zijn stuk voor stuk langzaam verdwenen in onze relatie. En ja, ik heb het toegelaten, maar zij heeft het gedaan. Weg respect voor mij, weg compassie voor mij, weg vertrouwen bij mij, etc.

 • Chumplady.com | Blog dat kan helpen bij het loskomen van je codependentie naar je vreemdgaande relatiepartner.
  Dit blog is anders dan de meeste artikelen over omgaan met vreemdgaan. Het behandelt regelmatig ingezonden vragen en situaties en probeert de situatie uit te leggen op een vaak gechargeerde manier, direct taalgebruik, bijzondere metaforen en biedt mensen die zich afhankelijk opstellen/opstelden vaak een perspectief van hoe een gebalanceerd mens hier over het algemeen op zou kunnen/mogen/moeten reageren.

 • Your Personality.net | Website waar je periodiek surveys kunt invullen, redelijk anoniem, en interessante dingen over je hechtingstijl en persoonlijkheid te weten kan komen, in relatie tot je directe naasten. Ik heb daar ook mijn hechtingsstijlen gevonden die ik op de pagina over deze website heb geplaatst. Soms handig als je door de opmerkingen of meningen van anderen in de war kan raken over wie je nu eigenlijk bent volgens hen, terwijl je zelf een ander beeld hebt over jezelf.

 • Change your attachment style | Goed artikel over de wisselwerking die verschillende hechtingsstijlen in relaties kunnen hebben. Zoals het er nu naar uitziet, was ik secure/veilig & anxious/mild angstig, en zij avoidant/ontwijkend. Dit samen kan leiden tot een op het oog codependente relatie.

 • Dance of Intimacy | Het vorige artikel verder uiteen gezet met vele voorbeelden. De achtervolger en de afstand-houder. Prachtig hoe ik hier de trekken en duwen dynamiek van mijn vrouw en ik in terug zie. Tja, helaas te laat want we gaan scheiden. We hebben elkaar teveel pijn gedaan. Misschien zien we ooit het licht en besluiten we om het samen nog een keer te proberen. Op dit moment zeker niet.

 • Infidelity help group | Super fijne website die iets minder op hyperbole metaforen vertrouwt. De 'Cheater-think' sectie heeft mij kort geleden goed geholpen met het afstand creĆ«ren voor mijzelf. Ik was weer even bezig dichterbij te komen. 'Trust they suck' werd weer even in het leven geroepen. Pfoe.

 • Mark Manson.net | Pragmatisch, to the point, en regelmatig gewoon grappig. Bijna alle artikelen op deze site zijn behulpzaam voor codependente mensen die iets meer diepgang willen over gewoon, het leven, relaties, en alles wat daarom heen bestaat

 • Rania Naim | Sterke artikelen over mensen met compassie en empathie. Hoe ze kunnen leren omgaan met mensen die vooral veel zelf-compassie en zelf-empathie hebben. Net een paar artikelen van gelezen en nu vind ik het al lekker weggeschreven, met een poetisch kantje.

 • The art of listening