Hoe voel ik mij nu

hechtingsstijl Jul 4, 2017

Ik heb op de over deze website pagina vermeld dat yourpersonality.net wel een goede site is om inzicht te krijgen in je hechtingsstijl en hechtingstoestand. Ik hou het nu een weekje bij inmiddels en had vandaag nog maar eens een keer een survey ingevuld.

Even wat minder

Mijn scheiding komt steeds dichterbij, en binnenkort weer een gesprek bij de mediator. We proberen het samen op een zo goed mogelijke manier voor de kinderen te regelen, maar ik probeer het ondanks alles ook goed te regelen met mijn vrouw. Ik probeer gewoon voor nu even naar de goede momenten te kijken, zonder te vergeten wat er gebeurd is. Daar is weer een moment voor als het straks allemaal geregeld is.

Wat er gebeurd is in het verleden heeft een hele tijd mijn gedachten en mijn ik naar anderen toe beheerst. En dat is wel weer even goed voor nu. Ik vind mezelf gewoon niet leuk als ik zo ben, maar het is wel goed dat ik zo ben, voor mijn eigen-beeld. Tijd om weer mijn leuke zelf te gaan worden.

Anyways, heb de test maar weer gemaakt en dit kwam eruit:

RelatieYour Attachment Style
Algemeen:Preoccupied
Moeder:Secure
Vader:Secure
Romantic:Fearful-avoidant
Friend:Secure

Opvallend zijn Algemeen en Romantisch. Algemeen is voornamelijk iets wat ik altijd al een beetje doe. Lichtelijk angstig, net over het midden. Ik ben gewoon meer dan gemiddeld bezig met de mensen om mij heen. Ik zou dat minder mogen doen en wat meer gereserveerd zijn tegen de meesten.

hechtingsstaat voorafgaand aan gesprek mediator

Angstig

De romantische resultaten zijn voor mij geen verassing. Ik denk dat het angstige nu eigenlijk niet helemaal van toepassing moet zijn, want ik weet al lang dat we gaan scheiden. Maar goed wat antwoord je op de vraag of je 'bang bent dat je partner je in de steek gaat laten?'. Ik heb daar bevestigend op geantwoord, ook al ben ik er niet echt bang meer voor, ik weet dat het zo gaat zijn. In de komende tijd, waarbij co-ouderschap onze relatie gaat zijn, en dus niet romantisch meer, zou het kunnen zijn dat mijn vrouw mij misschien in de steek gaat laten. Je weet niet of de ander zich aan de afspraken zal houden, ook al denk ik rationeel wel dat het goed zal komen. Ik vermoed dat daar de angstigheid vandaan komt. Die eigenlijk niet nodig hoeft te zijn. Daar kan ik aan gaan werken. Stapje voor stapje weer vertrouwen in elkaar zien te krijgen, en romantische negatieve ervaringen los zien van de ouderschapsrelatie.

Ontwijkend

Avoidant is wel nieuw, maar ook verklaarbaar en logisch. Ik deel namelijk niet alles meer met haar, en dat wil ze ook helemaal niet. Ik zou het wel kunnen, omdat ze altijd goed inzicht heeft in situaties. Eigenlijk wil ik het ook niet meer. Ik moet op mijn eigen benen gaan staan. En dat kon ik altijd prima, maar nu is er 8 jaar voorbij, waarbij we zijn gaan samenwonen, huisdieren hebben genomen, een huis hebben gekocht, zijn gaan trouwen, en twee kinderen op de wereld hebben gezet. Best veel grote dingen in een mensenleven. Vooral het laatste.

Ik ga het de komende tijd af en toe invullen en eens kijken waar het heen gaat.

Ter vergelijk

Voordat de relatie op springen werd gezet was ik romantisch gezien:

  • Secure met een beetje angstigheid, maar minder dan gemiddeld.
  • Laag ontwijkend.

Nadat de relatie op springen werd gezet door gebeurtenissen waarbij het vertrouwen in elkaar flink werd beschadigd:

  • Angstigheid nam toe, ontwijken bleef hetzelfde (dus veel bespreken wat elkaar dwars zat). Hierdoor kwam ik terecht in de 'pre-occupied' zone. Dus veel bezig met angstigheid voor wat misschien komen zou, en dit daarmee proberen te managen, dan wel voorkomen.

Nu:

  • Nog steeds bezig met angstigheid en wat er komen gaat. Ik ben niet meer gericht op het koste wat kost behouden van de relatie, maar meer op hoe het gaat zijn in de toekomst: Kan er vertrouwen terug komen? Kunnen we nog door 1 deur?
  • Ontwijkend. Niet alles meer delen. Niet alles wat je persoonlijk bezig houdt, waar je mee zit. Logisch op zich. Dit is onderdeel van het verbreken van de emotionele band.

De hamvraag

Ben ik eigenlijk wel codependent? Nee, neig ik te zeggen. Ik heb codependente gedragingen vertoond, en misschien vertoon ik die nog wel tot een bepaalde hoogte, maar ik kan ze verklaren en een plek geven. Ik zie ze.

Dit hele blog draait om codependentie, en ook de betrekking ervan bij/op mij. Ik zie mijn codependente periode iets als wat logisch is geweest vanuit mijn basis hechtingsstijl die ik heb meegekregen tijdens mijn jeugd. Ik kan hier nog steeds veel van leren en veranderen voor mijzelf, en zal dan ook alle nuttige dingetjes die ik hierover vind, blijven bloggen.

Het is een positie waarin ik mijzelf terecht heb laten komen, die zeker wel codependent is geweest voor een tijdje, omdat ik mijzelf er niet van los wist te rukken.

Liefde maakt blind denk ik dan maar.

Ik zal de rest van mijn leven mij goed bewust moeten blijven van reciprociteit binnen mijn relaties, ook de algemene. Dat is iets wat mij gaat helpen gezondere relaties op te bouwen in de toekomst, naar mijn kinderen, mijn romantische partner, maar ook de algemene en vriendschappelijke relaties.

Deze bewustwording kan al genoeg zijn om te beginnen. Of ik dan uit automatisme ergens toch nog de mist in ga, valt niet te zeggen. Ik verwacht het wel, maar het is dan aan mij om dit te signaleren, en er beter mee om te gaan.

Rest mij niets meer dan voor vandaag te eindigen met een doel voor vandaag en de komende tijd:

Ga en ben!