Goed

inzicht Aug 10, 2017

Was mijn gevoel na het gesprek met de psycholoog. Goed waren de bevestigingen die ik kreeg over mijn eigen bevindingen ten opzichte van mijn zwakten: Grenzen. Ik had gisteren iemand geprobeerd te helpen met een reactie op zijn verhaal. Hij leek zoveel op mij qua situatie.

Hij gaf en gaf en gaf maar in zijn relatie. Althans, dat is zijn verhaal. Het verhaal raakte mij en ik had een gevoel van helderheid over mijn en zijn situatie zoals nooit tevoren.

Ik heb die fout ook gemaakt. Ik bleef maar nabijheid zoeken, terwijl mijn vrouw maar afstand zocht. Dat is een rol die je aanneemt in de dans van intimiteit. En we zaten al een tijdje in die rolverdeling. Eigenlijk was dit al geruime tijd zo destijds. Ik liet haar, door mijn najagen, nergens een kans om zelf een keer na te jagen en de afstand die ze altijd maar probeerde te maken/behouden, eens te laten voor wat het was. Ze kon nooit najagen, omdat ik nooit eens afstand nam, en hierdoor zaten we vast in onze rolverdeling.

Jammer. Maar het is voor nu goed zo. We hebben beiden fouten gemaakt. Ik zie mijn aandeel nu helder, en mijn doel voor nu en in de toekomst is om dit niet meer te laten gebeuren. Dus het vast raken in de rolverdeling van najagen en afstand houden.

Ook is mijn grote doel; Grenzen stellen, bewaken en emoties niet meer opkroppen wanneer er iets gebeurd. Gewoon direct melden.

Ik denk dat met het laatste doel van grenzen stellen, de rolverdeling dynamisch zal kunnen zijn/worden. En dus kan ik het doel van de rolverdeling niet laten vastroesten ook direct loslaten. Dat komt vanzelf wel in een goede, gezonde relatie.

Binnenkort nog maar eens lekker door 'Codependent no more' gaan lezen. Ik denk dat ik er nu helemaal klaar voor ben om alles uit het boek goed te ontvangen.

Ik denk dat er weer even rust in mijn hoofd kan zijn.