Codependentie in een comic

comic Jul 6, 2017

Ik vind de lunarbaboon comics meestal leuk en relevant. Zo ook deze:

lunarbaboon.com

Eigenlijk is het heel empathisch van vrouw en zoon, en zo moet je het ook eigenlijk zien. Ze willen hem even uit zijn verdrietige bui halen.

Er is echter ook een hint van codependent gedrag aan te wijzen vanuit de man. Hij cijfert zijn eigen zorgen weg om te kunnen zorgen voor de anderen. En goed, het is niet echt dat hij er heel veel slechter van wordt, qua manier waarop ze hem benaderen. Er is een beetje manipulatie aanwezig, maar niet met negatief randje. Je kan ook prima zeggen dat dit normaal is natuurlijk. Zeker wanneer het een moment opname is.

Het kan als codependent gedrag worden gezien, maar hey, dat zijn we allemaal wel een keer, toch? Ik vind hem in ieder geval mooi en ik zou in het verleden precies zo reageren als deze man. Lekker zorgen en er voor de ander zijn omdat mij dit gewoon goed doet voelen, voor de ander. Niet omdat ik het nodig heb en hier mijn zelf validatie uit haal (okay okay... een heel klein beetje dan). En eigenlijk is dat laatste het verschil tussen echt codependent gedrag en een gezond, gevend mens.