Codependente muziek of liedjes

muziek Jun 29, 2017

Nu ik mij elke dag meer bewust ben van hoe ik reageer, hoe de dynamiek is binnen relaties, viel het mij op dat er eigenlijk behoorlijk wat liedjes zijn en muziek is die bepaalde codependente lading heeft. Zeker wanneer de muziek over het thema liefde gaat.

In mijn periode waar ik mijn echtgenote aan het verliezen was, heb ik naar deze muziek geluisterd in de auto, of in bed, etc. Momenten alleen, maar ook momenten samen. Gewoon, niet bewustzijnde van het feit dat de lading codependente trekjes had. Bizar eigenlijk achteraf gezien. Op dat moment waren het gewoon lekker nummers met inhoudelijk mooie teksten over liefde en liefhebben voor mij. Hoop dat ik ze ooit weer zo kan gaan zien. Op een gebalanceerde manier.

Ik verzamel ze lekker hier op deze pagina, en als het er echt veel worden, maak ik er wel een aparte pagina per liedje van.

John Legend - Love me now

Dit nummer triggerde vandaag het besef van codependentie door de songteksten. De videoclip zelf geeft mij weer niet die indruk. Dus ja, het kan gewoon maar een moment zijn voor iemand, en niet een zich telkens herhalende cyclus. Wanneer het enkel een moment opname is, is het natuurlijk verre van codependent gedrag.

Pulling me further
Further than I've been before
Making me stronger
Shaking me right to the core, oh
I don't know what's in the stars
Never heard it from above, the world isn't ours
But I know what's in my heart
If you ain't mine I'll be torn apart[1]

Refrein:

I don't know who's gonna kiss you when I'm gone
So I'm gonna love you now, like it's all I have[1:1]
I know it'll kill me when it's over
I don't wanna think about it, I want you to love me now

I don't know who's gonna kiss you when I'm gone
So I'm gonna love you now, like it's all I have
I know it'll kill me when it's over
I don't wanna think about it, I want you to love me now

Love me now (love me now)
Love me now (love me now)
Oh, oh, love me now, oh, oh, oh, yeah
Love me now (love me now)
Love me now (love me now)
I want you to love me now
Einde refrein

Something inside us
Knows there's nothing guaranteed, yeah
Girl, I don't need you
To tell me that you'll never leave, no
When we've done all that we could
To turn darkness into light, turn evil to good
Even when we try so hard
For that perfect kind of love, it could all fall apart[1:2]

And who's gonna kiss you when I'm gone?
Oh I'm gonna love you now, like it's all I have
And I know it'll kill me when it's over
I don't wanna think about it, I want you to love me now

Refrein

Oh!
I don't know how the years will go down, it's alright
Let's make the most of every moment tonight[1:3]

Refrein

Voetnoten:


  1. En hier lijkt hij weer tot zijn zinnen te komen. Return to normalcy. Zo gaat het ook in een codependente cyclus: Er klopt iets niet/Iemand heeft iets van mij nodig. Ik moet er iets aan doen (of die persoon het nu heeft gevraagd of niet)/Ik ga die persoon helpen (geen interne evaluatie over het verzoek). Ik heb het gedaan. De persoon in kwestie zal er wel blij mee zijn. Dat moet haast wel (geen interne reflectie/externe reflectie). ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎